Ten tani sos pełen smaku robię ekspresowo. Podaję go na obiad z kopytkami, makaronem lub pieczywem

Dodano:
Kopytka z sosem Źródło: Shutterstock / Neon Animation
Po ten przepis sięgam, gdy chcę zrobić szybki, sycący i tani obiad o wyrazistym smak. Poznaj mój patent na aromatyczny sos z kiełbasy, który świetnie komponuje się m.in. ze smakiem kopytek, ziemniaków, makaronu i pieczywa.

Sos kiełbasowy to klasyczny sos, który od długiego czasu cieszy się ogromną popularnością. Poniższy przepis pozwala przygotować smaczną potrawę w około 30 minut. Sos możesz podawać od razu po przygotowaniu oraz na drugi dzień, gdy smaki wszystkich składników się przegryzą.

Jak zrobić tani sos kiełbasiany?

Sos z kiełbasy to pyszny, sycący i bardzo uniwersalny dodatek, którego smak zależy od jakości składników. Polecam użyć średnio rozdrobnionej i umiarkowanie tłustej kiełbasy o naturalnym składzie. Sos wyśmienicie smakuje zarówno z wędzoną, jak i białą kiełbasą. Wyjątkowy smak i aromat sos kiełbasowy zawdzięcza również dodatkowi koncentratu pomidorowego, pieczarek oraz świeżych lub suszonych ziół.

Przygotowanie sosu jest banalnie proste. Wystarczy podsmażyć składniki, a następnie podlać je odrobiną wody lub bulionu, dodać koncentrat pomidorowy i dusić, aż sos zyska odpowiednią konsystencję.

Przepis: Sos z kiełbasy

To bardzo tani, sycący i uniwersalny sos.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 350 g cienkiej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 6 średnich pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówCebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Pieczarki oczyść, obierz i pokrój na plasterki o grubości 2-3 mm. Kiełbasę pokrój w półplasterki lub dużą kostkę.
  2. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Dodaj drobno posiekaną cebulę i smaż, aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Zdejmij cebulę z czosnkiem z patelni i przełóż do miski. Na tłuszczu po smażeniu cebuli i czosnku podsmaż plasterki pieczarek. Obsmażone z obu stron grzyby przełóż do miski. Na pozostałym na patelni tłuszczu obsmaż kiełbasę. Do usmażonej kiełbasy dodaj cebulę z czosnkiem oraz pieczarki i wymieszaj.
  3. Zalanie bulionemWlej na patelnię bulion i duś na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje.
  4. Dodanie koncentratu pomidorowego i majerankuNa patelnię dodaj koncentrat pomidorowy oraz roztarty w dłoniach majeranek i wymieszaj. Duś kilka minut pod przykryciem. Dopraw sos kiełbasowy solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jak podawać tani sos kiełbasiany?

Sos z kiełbasy podaję do świeżych lub odsmażanych kopytek oraz chrupiącego pieczywa. Jego smak doskonale komponuje się również ze smakiem klusek śląskich, makaronu, pieczonych ziemniaków, placków ziemniaczanych oraz kotletów ziemniaczanych. Sos kiełbasiany możesz serwować nie tylko jako dodatek, ale także wykorzystać go jako nadzienie do makaronowej lub ziemniaczanej zapiekanki oraz zapiec razem go z kopytkami. Sos z kiełbasy możesz przechowywać w lodówce przez 2-3 dni lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Do dań z sosem z kiełbasy zawsze przygotowuję jakąś wyrazistą surówkę. Świetnie sprawdza się przepis na surówkę z kiszonej kapusty oraz receptura na pikantną surówkę z pora.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...